Feriepenger

Fra og med inntektsåret 2017 skal trekk i lønn for ferie innrapporteres med en egen inntektsbeskrivelse "Trekk i lønn for ferie" - se Veiledningen til a-ordningen for ytterligere forklaring.

Lønnsinnstillinger

Under "meny - innstillinger - lønnsinnstillinger - feriepenger" velges det om feriepengene skal beregnes etter 5 eller 6 dagers uke samt at riktig feriepengesats angis. Det er her mulig å sette opp egendefinert mal for feriepengeberegningen.

"Beregningen av lønnstrekk" vil endres etter den "malen" som velges.

Registrering av feriepenger til gode fjorår

Er dette første året med GO Lønn kan feriepenger tilgode fra fjoråret legges inn direkte på den ansatte via "meny - kontakter - ansatte - lønn". Både grunnlag og avsatt beløp legges inn her.

Alternativt kan feriepenger tilgode fra tidligere år leses inn via import av hittilverdier .

Feriepengerapport

Rapporten for feriepenger kjøres ut fra "meny - rapporter - lønn - feriepenger".

LØNNSKJØRING

I Go Lønn ivaretas den nye måten å innberette trekk i lønn for ferie ved å starte en lønnskjøring av typen "Feriepenger".

Lønnskjøringstypen avregner alt av rest til gode feriepenger. Er det feriepenge tilgode som er eldre enn fjoråret så kommer disse med på lønnskjøringen som en egen lønnslinje med skattetrekk.

Lønnsart 101 «trekk i lønn for ferie» splittes i 2 linjer for ansatte over 60 år som har feriepenger tilgode. Ny lønnsart  «trekk i lønn for ferie, over 60 år» beregner skatt.

Det vil ikke bli beregnet skatt på noen av lønnslinjene som ligger inne som Faste lønnslinjer på de ansatte når man bruker lønnskjøringstypen Feriepenger. Dersom det er ønskelig at det skal trekkes skatt på noen av disse lønnslinjene så må linjene enten overstyres til at det skal trekkes skatt av de inne på lønnskjøringen eller man kan slette lønnslinjen inne på lønnskjøringen og legge den inn manuelt i stedet. Da velges riktig skattetrekk (tabelltrekk/prosenttrekk/frikortbeløp).

Utbetaling av sluttoppgjør kan kjøres samtidig med at til gode feriepenger for fjoråret blir utbetalt. Opprett en lønnslinje med lønnsart 298 Feriepenger sluttoppgjør, trekkpliktig. Husk å sette hake for "Arbeidsforholdet er avsluttet og ferdig rapportert" etter at lønnskjøring med sluttoppgjør har fått godkjent A03.

Dersom en ansatt har variable lønnslinjer som det skal trekkes skatt av, sjekk da at det totale trekkgrunnlaget ikke viser et negativt grunnlag. Dersom det totale grunnlaget er negativt, så skal du ikke trekke skatt av de(n) variable lønnslinjen(e). Dersom bare en andel av de(n) variable lønnslinjen(e) medfører et positivt trekkgrunnlag, så skal du kun trekke skatt av det positive trekkgrunnlaget.

Korrigering av feriepengeavsetninger

Er det benyttet feil sats for feriepenger i lønnsinnstillingene, så kan dette korrigeres. Beregn beløpet som er satt av for lite/ mye. Åpne en ny ordinær lønnskjøring uten å inkludere faste lønnslinjer, og benytt lønnsartene 993 (korrigering av feriepengeavsetning) og 994  (korrigering av feriepengeavsetning, over 60 år).

Legg inn avviket på de ansatte det gjelder og "godkjenn". Feriepengelisten skal nå være oppdatert, og bilaget for justeringen er bokført.

Gjør oppmerksom på at det genereres lønnsslipper, så om det ikke ønskes at disse skal sendes kan lønnsinnstillingene settes til utskrift før lønnsutkastet opprettes.